Welk van deze objectieven zou u kiezen?
Nog een objectief dat u zeker moet hebben!

De keuze uit verwisselbare objectieven is niet beperkt tot het almachtige, gebruiksvriendelijke standaard setobjectief. Er zijn veel andere speciale objectieven die uw fotografische ervaring kunnen verrijken!

Onder deze objectieven vallen zeker de volgende vier verwisselbare objectieven van PENTAX. We hopen dat u hun mogelijkheden goed weet te benutten in een breed scala van situaties.

(Standard kit lens = The lens which can be purchased as a set with the camera body) 

    pentax lenses

Situatie 01

Landschappen

Als u landschappen wil vastleggen vanuit een ietwat ongebruikelijk perspectief,
raden we de DA 35mm F2.4AL aan.
Uw perspectief op een vertrouwd landschap wijzigen, zal de resulterende indruk drastisch veranderen.

smc PENTAX-DA 35mm F2.4AL

Standard zoom kit lens

smc PENTAX-DA 35mm F2.4 AL

Standaard zoomsetobjectief

Staand fotograferen met een standaard zoomsetobjectief levert een routine hoek op met goed waarneembare schaduwen van het zonlicht dat door de bomen wordt gefilterd. Er wordt echter een totaal ander landschap zichtbaar als u vanuit een lage hoek net boven de grond opnamen maakt. De lichte vervaging van het voorgrondoppervlak geeft een sterk dieptegevoel aan deze opname.

Fotograferen vanuit een hoek alsof u met het blote oog kijkt, levert een vertrouwd type landschap op. Wanneer een fotograaf het perspectief wil veranderen bij het gebruik van een zoomobjectief, is hij vaak geneigd om vanuit dezelfde positie opnamen te maken en gewoon in en uit te zoomen. Wanneer u een objectief met vaste brandpuntsafstand bij u draagt, wees er dan bewust van dat u de hoek kan wijzigen door uw lichaam te bewegen.


Situatie 02

Portretten

De DA 35mm F2.4 AL is een goed objectief om de natuurlijke uitdrukkingen van mensen vast te leggen.
Fotograferen vanop een “conversatieafstand” maakt het vastleggen van deze spontane
uitdrukkingen eenvoudiger.

smc PENTAX-DA 35mm F2.4AL Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA 35mm F2.4 AL Standaard zoomsetobjectief

Zoek naar natuurlijke uitdrukkingen wanneer u een gesprek aangaat. Het is belangrijk dat jullie allebei ontspannen zijn. Deze foto werd genomen tijdens het rustig samenzitten op een bankje in de schaduw. Het maximale diafragma is helder zodat de persoon meer van de achtergrond lijkt uit te steken dan bij een standaard zoomsetobjectief.

Het verschil in maximaal diafragma tussen dit objectief en het objectief met vaste brandpuntsafstand zorgt ervoor dat het scherpstelbereik ietwat breder is voor dit objectief. Onder deze omstandigheden lijkt het model zich terug te trekken in de achtergrond. Om een sfeer te creëren die gelijkt op die van het objectief met vaste brandpuntsafstand, moet u een positie kiezen van waaruit de achtergrond verder weg is.


Situatie 03

Bloemen

Om bloemen levendiger weer te geven, raden we u de DA 35mm F2.4 AL aan.
U ontdekt nieuwe invalshoeken door wat te bewegen.

smc PENTAX-DA 35mm F2.4AL Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA 35mm F2.4 AL Standaard zoomsetobjectief

De fotograaf wou het bloembed fotograferen, maar ook het effect door het gebouw op de achtergrond opnemen. Opnamen vanaf ooghoogte met het standaard zoomsetobjectief leverde een warrige mix van onderwerp en achtergrond op. Door gewoon een beetje gehurkt vlakbij de bloemen vanuit een opwaartse hoek te fotograferen, gaf de fotograaf orde aan de achtergrondcompositie en bracht hij tegelijkertijd ook de hemel in beeld.

Door de opnamehoek te verlagen, is het mogelijk om een foto te maken zoals degene met het objectief met vaste brandpuntsafstand. Als u wijzigingen aanbrengt, moet u weten dat u al bewegend de hoek kan veranderen in plaats van te sterk vast te hangen aan het zoomen. Omdat het geen zoomfunctie heeft, zal een objectief met vaste brandpuntsafstand u helpen om op natuurlijke wijze een gevoel van beweging te ontwikkelen.


Situatie 04

Dieren

Probeer de DA 35mm F2.4 AL om dieren te fotograferen vanuit gedurfde hoeken.
Op dezelfde ooghoogte als het dier fotograferen biedt een ruimer uitdrukkingsassortiment.

smc PENTAX-DA 35mm F2.4AL Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA 35mm F2.4 AL Standaard zoomsetobjectief

Jonge, schattige katjes zijn in veel dingen geïnteresseerd. Door de aandacht van het katje op bepaalde zaken te doen richten, kan de fotograaf gemakkelijk verschillende uitdrukkingen uitlokken. Bij opnamen binnenshuis zijn de omstandigheden mogelijk donkerder dan verwacht, maar kan u de vervaging van het onderwerp onderdrukken door het diafragma te openen zodat er een kortere sluitertijd wordt gebruikt.

Wanneer u het standaard zoomsetobjectief gebruikt, bent u vaak onbewust geneigd om een harmonieuze compositie te hanteren. Eens u een gevoel van beweging hebt gecreëerd door middel van een objectief met vaste brandpuntsafstand, moet u eraan denken om de hoeken creatief te wijzigen, zelfs wanneer u dit zoomobjectief gebruikt.


Een standaard objectief dat sterk aanleunt bij de beeldhoek van de mens

smc PENTAX-DA 35mm F2.4AL

Standaard objectief

smc PENTAX-DA 35mm F2.4 AL

smc PENTAX-DA 35mm F2.4 AL 

Met dit objectief krijgt u een beeldhoek dat sterk gelijkt op wat met onze eigen ogen zien. In tegenstelling tot een zoomobjectief is het met een objectief met vaste brandpuntsafstand moeilijk om het beeld te wijzigen zonder met uw lichaam te bewegen. Vanwege de bijna menselijke beeldhoek ervan is er met het standaard objectief een zeer sterke neiging om flauwe, saaie composities te maken. Daarom moet u wat rond bewegen om de hoek te wijzigen. Door naar de beste hoek te zoeken, kan u nieuwe en andere opnamen maken.

Click here to Purchase this product

Situatie 01

Landschappen

Met de DA 50mm F1.8 kan onderwerpdiepte worden uitgedrukt met behulp van mooie bokeh-effecten. 
Zelfs een gewoon, alledaags onderwerp kan een onvergetelijke opname opleveren door handig om te springen met bokeh.

smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standard zoom kit lens

smc PENTAX-DA 50mm F1.8

Standaard zoomsetobjectief

Om de vage voorgrond een zo zacht mogelijk gevoel te geven, plaatste de fotograaf het scherpstelpunt op het deel van het verst verwijderde venster. Vergeleken met de opname van het standaard zoomsetobjectief, is de opgewekte indruk door de vervaging van de voorgrond gelijkaardig, maar er zijn verschillen in zachtheid van het deel van het venster dat niet in het scherpstelpunt en in de bokeh van het in het venster weerspiegelde landschap is.

In vergelijking met de opname van het objectief met vaste brandpuntsafstand ontbreekt de zachtheid van deze opname enigszins. Door enkel het standaard zoomsetobjectief te gebruiken, maakt u weinig kans om zulke verschillen te ervaren. Door objectieven te verwisselen om de door bokeh gecreëerde sfeer te onderzoeken, kan u het bokeh-effect beter begrijpen en voorstellen, zelfs wanneer u dit zoomobjectief gebruikt.


Situatie 02

Portretten

Voor opnamen van portretten met een contrasterende scherpte, raden we de DA 50mm F1.8 aan.
Het is helderder dan het setobjectief en maakt de achtergrond mooi wazig zodat
u opnamen kan maken met de aandacht op de persoon gericht.

smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standaard zoomsetobjectief

Wanneer u klaar bent voor portretfotografie met een professionele toets, is een helder medium telefoto-objectief met een groot maximaal diafragma het gemakkelijkste objectief. Het model in de schaduw plaatsen, verzacht het effect dat haar huid afgeeft. Met het standaard zoomsetobjectief vormt de aanwezigheid van de achtergrond vast een probleem.

Verschillen tussen onderwerp en achtergrond zijn één element dat een foto memorabel kan maken. Een helder objectief met vaste brandpuntsafstand vermindert de beperkingen die achtergronden kunnen hebben en maakt het zo mogelijk om heel wat verschillende scènes vrij te fotograferen. Zelfs het standaard zoomsetobjectief kan problemen met achtergrondkeuze oplossen.


Situatie 03

Bloemen

Met de DA 50mm F1.8 kan u een expressief bokeh-effect creëren dat het onderwerp doet opvallen,
terwijl de omgeving ook goed wordt omschreven.
De présence van het onderwerp kan nog worden versterkt door het bereik van hetgeen in
scherpstelling vakkundig te versmallen.

smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standard zoom kit lens

U zoekt best mooie bloemen die sterk in het oog springen. Zoek eerst naar de bloemen die het onderwerp moeten worden. Daarna kan u, door zorgvuldig op de nabije omgeving te letten, het beeld samenstellen zodanig dat er een zacht bokeh-effect wordt gebruikt op de voorgrond zoals in deze opname.

Bloemen die sterk opvallen met het blote oog kunnen in de omgeving opgaan in de resulterende foto. Kleine verschillen van beeldhoek kunnen aan de oorzaak hiervan liggen. Zelfs wanneer u het standaard zoomsetobjectief gebruikt, neemt u best de tijd om de hoek nogmaals te visualiseren.


Situatie 04

Dieren

De DA 50mm F1.8 is een ideale partner bij het fotograferen van bewegende dieren.
Door de moeilijk te controleren achtergrond zachtjes te vervagen,
kan u zich volledig concentreren op het traceren van het onderwerp.

smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standaard zoomsetobjectief

Wat dit objectief zo aantrekkelijk maakt, is de bokehvervaging waarin de achtergrond lijkt weg te smelten. In tegenstelling tot het standaard zoomsetobjectief zorgt het heldere maximale diafragma van dit objectief ervoor dat u zelfs binnenshuis opnamen kan maken met een relatief korte sluitertijd zonder dat u een overmatig hoge gevoeligheid moet instellen.

De uitdrukking van het katje is schattig, maar hoe langer u naar deze foto kijkt, hoe problematischer de achtergrondsfeer aanvoelt. Kinderen en dieren zoals katten bewegen meestal niet zoals de fotograaf zou willen. Wanneer het niet mogelijk is om een ideale achtergrond te selecteren, is vertrouwen op de kracht van bokeh een oplossing.


Een objectief waarmee u gemakkelijk van de speciale fotografische effecten van bokehvervaging kan genieten

smc PENTAX-DA 50mm F1.8

Medium telefoto-objectief

smc PENTAX-DA 50mm F1.8
smc PENTAX-DA 50mm F1.8

Dit objectief heeft een medium telefoto beeldhoek. Een kenmerkende eigenschap van deze beeldhoek is dat het hierdoor gemakkelijk wordt om uw doelgebied te isoleren van de omliggende scène. Aangezien het een helder maximaal diafragma heeft, maakt het objectief het u gemakkelijk om zachte bokeh-effecten te creëren en hierbij bokeh te gebruiken om uw doelonderwerp duidelijker weer te geven. Een hoofdonderwerp kiezen dat iets verder weg is dan gewoonlijk, helpt u om een compositie in kader te brengen waarin zowel voorgrond- als achtergrondbokeh kan worden gebruikt.

Click here to Purchase this product

Situatie 01

Landschappen

Als u landschappen wil fotograferen die meer onbevangen en dynamisch zijn, raden we u de DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] aan.
U kan leukere en interessantere beeldtransformaties creëren door objecten met volume aan de rand van het beeld te plaatsen. 

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mmF3.5-4.5 ED [IF] Standard zoom kit lens

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF]

Standard zoom kit lens

Samen met de mooie heldere hemel legde de fotograaf dit landschap vast met de boom als middelpunt. Het gebouw is vervormd, maar die vervorming is een speciaal kenmerk van dit objectief. Als u een beetje van het onderwerp weg gaat, neemt de vervorming af en wordt de indruk van ruimtelijkheid versterkt.

Achteruitgaand vanaf de positie waarop de fish-eye foto werd genomen, probeerde de fotograaf bij deze foto een gelijkaardige compositie te maken. De présence van de boom is er, maar de ruimtelijkheid van het beeld is helemaal anders. Als de door u gewenste hoofdeigenschap ruimtelijkheid is, dan moet u dit fish-eye-objectief uitproberen.


Situatie 02

Portretten

Als u dynamische portretten wil fotograferen, raden we u de DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] aan.
Foto's maken met een achtergrond vol met rechte lijnen verhoogt de vervorming,
waardoor een toffe, ongewone opname kan worden gemaakt.

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] Standaard zoomsetobjectief

Deze opname werd gemaakt op een binnenterras vanuit een hoek die een gevoel van ruimtelijkheid en diepte schept. In vergelijking met de opname van het standaard zoomsetobjectief, wordt de diepte van de achtergrond benadrukt. Bijna alsof ze probeerde om niet verloren te raken in de ruimtelijkheid van het beeld, maakte het model een dramatisch gebaar.

Om een gevoel van diepte te geven, hurkte de fotograaf een beetje om deze foto te nemen. Op zich bekeken is de foto mooi samengesteld, maar heeft het weinig impact ten opzichte van de fish-eye opname. Objectieven verwisselen is een optie om variatie te brengen in uw foto's.


Situatie 03

Bloemen

Als u meer nadruk wil leggen op de vorm van de bloem, raden we u de DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] aan.
De bloem vanuit verschillende hoeken fotograferen levert diverse soorten vervorming op, zodat u een opname kan maken met een grote impact.

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mmF3.5-4.5 ED [IF] Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] Standaard zoomsetobjectief

Wanneer u een ronde bloem fotografeert, is één effect van dit objectief het versterken van de présence van de bloem door de vervorming te verhogen. Dit is bijzonder doeltreffend bij bloemen, zoals een zonnebloem, die uiterst rond zijn. De ruimtelijkheid van de achtergrond leunt sterk aan bij die van het zicht van een insectenoog. Beeld u zich in dat u een insect bent wanneer u een hoek zoekt voor de opname.

Als het de bedoeling is om de bloem mooi weer te geven, is dit objectief de beste keuze. Hoewel deze opname schoonheid bezit, ontbreekt het echter aan het soort verrassingseffect dat een impact heeft op de kijker. Verwissel objectieven om uw landschappen te onderscheiden van alle andere die de kijker ooit al eens heeft gezien.


Situatie 04

Dieren

We raden het fish-eye-objectief aan voor komische opnamen zoals de zogenaamde "grote neus"-foto's.
Door de afstand tot het onderwerp te wijzigen bij het maken van opnamen, kan u vele leuke uitdrukkingen vastleggen.

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] Standaard zoomsetobjectief

Toen de fotograaf de luierende kat op de speelset benaderde, werd de kat ook geïnteresseerd en kwam ze dichterbij. Als u door de zoeker kijkt, zal u de kat samen met de camera benaderen, wat voor behoedzaamheid kan zorgen. Dus raden we u aan dat u de 'live view'-stand (live weergave) gebruikt en de camera gewoon dichterbij beweegt.

Het standaard zoomsetobjectief volstaat voor het maken van conventionele, mooie foto's. Maar er zijn momenten waarop het maken van mooie foto's gewoon niet voldoende is. Een objectief gebruiken waarmee extreme wijzigingen mogelijk zijn, zorgt voor een nieuwe afwisseling en zo ook de opportuniteit om de dingen op een andere manier te gaan bekijken.


Een objectief dat ruimtelijkheid en vervorming kan creëren

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mmF3.5-4.5 ED [IF]

Fish-eye-objectief

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF]
smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF]

Dit objectief biedt een uiterst grote beeldhoek, gaande van ultragroot tot fish-eye. De ruimtelijkheid van de beeldhoek is veel groter dan de beeldhoek van het menselijk oog. Door het objectief kijkend zal u een uitgestrektheid waarnemen die de realiteit ver overstijgt. De kenmerkende vervorming van het objectief wordt nog sterker naarmate u dichter bij het onderwerp komt. Wanneer u de beeldhoek gewend bent, hoeft u niet meer monotoon gebruik te maken van extreme effecten en het objectief wordt nog aantrekkelijker als u bewust achteruitgaat en het onderwerp vastlegt vanaf een tussenafstand.

Click here here to Purchase this product

Situatie 01

Landschappen

Als u een onderwerp vindt dat uw bijzondere interesse geniet binnen een uitgestrekt landschap, raden we de DFA MACRO 50mm F2.8 aan.
Het geeft kleine details opvallender weer dan het setobjectief.

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standard zoom kit lens

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8

Standaard zoomsetobjectief

De fotograaf richtte zijn aandacht op de metalen fitting waarop de sluiter rust. Hij probeerde niet te dichtbij te komen om de sfeer door de fitting niet kwijt te raken. Dicht bij het onderwerp gaan is leuk bij het gebruik van een macro-objectief, maar in sommige gevallen moet u ook rekening houden met het globale evenwicht.

Voor deze opname kwam de fotograaf tot op dezelfde afstand als bij het macro-objectief. De sterke prestaties van het standaard zoomsetobjectief kunnen ook goed benut worden in close-upfotografie zoals hier. Kijk goed naar dit voorbeeld en de andere voorbeelden om de verschillen te leren kennen tussen de opnamen van het objectief met vaste brandpuntsafstand en die van het standaard zoomsetobjectief.


Situatie 02

Portretten

Met de DFA MACRO 50mm F2.8 kan u zich concentreren op kleine details van het menselijk lichaam, zoals vingertoppen.
Bij het fotograferen in het macrobereik, hangt de door de fotograaf gegeven indruk
af van het scherpstelpunt, dus kan u opnamen maken met een verscheidenheid van expressieve effecten.

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standard zoom kit lens
smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standaard zoomsetobjectief

De aandacht van de fotograaf was gericht op de vingers, dus was het scherpstelpunt de nagel van de middelvinger. Bij een volledig aanwezig scherpstelpunt gaat het bokeh-effect langzaam over op de achtergrond. Het feit dat de gloed van de nagel hier sterker lijkt te zijn dan in de opname van het standaard zoomsetobjectief getuigt van de scherpte van dit objectief.

De verschillen in de indruk die het licht geeft zijn hier duidelijk, omdat u twee foto's van dezelfde scène kan vergelijken. Als er slechts één opname zou zijn, zou de foto van het standaard zoomsetobjectief op zich goed lijken. Probeer objectieven te verwisselen om zulke verschillen zelf uit te testen.


Situatie 03

Bloemen

Als u dichterbij wil komen om bloemen zo groot mogelijk te fotograferen, is het tijd om de DFA MACRO 50mm F2.8 te proberen.
Zelfs de bladaders en andere kleine details worden levendig weergegeven.

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standard zoom kit lens
smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standaard zoomsetobjectief

De fotograaf ging zo dicht mogelijk bij het bloemblad staan. Hier kunnen we het verschil zien tussen het speciale macro-objectief en het standaard zoomsetobjectief. Een manier om bloemen te fotograferen is de omliggende sfeer te gebruiken door de achtergrond mee op te nemen, maar voor close-ups van de delen van de bloem wordt een gespecialiseerd objectief aangeraden.

Deze foto werd op de minimale opnameafstand genomen van het standaard zoomsetobjectief. Om de zachtheid van het bloemblad weer te geven, zou het goed zijn om iets dichterbij te komen. Voor het fotograferen van bloemen biedt een macro-objectief meer fotografeervrijheid, waardoor het eenvoudiger wordt om onvergetelijke composities te creëren.


Situatie 04

Dieren

Met de DFA MACRO 50mm F2.8 kan u focussen op bepaalde kenmerken en
dimensies ontdekken die niet in de effecten te vinden zijn die door standaard onderwerpen worden gecreëerd.

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standard zoom kit lens
smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standaard zoomsetobjectief

In deze pupil zit de kracht van een wild dier. Terwijl de foto van de kat in zijn geheel geen ander effect dan het "schattige" kan opwekken, wordt er door de weergave te beperken tot slechts een gedeelte van de kat een nieuwe indruk gecreëerd. Om dichtbij te raken is het zaak om de kat aan u te laten wennen en dan langzaamaan dichterbij te komen.

De fotograaf wou de uitdrukking van dit rustige katje vastleggen. De charme van de ronde pupillen geeft een heel andere indruk dan die van de opname door het macro-objectief. Objectieven verwisselen biedt u de mogelijkheid om meer te weten te komen over verschillende soorten opnamen.


Een objectief om op ontdekking te gaan zoals u dat ook zo graag deed als kind.

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8

Macro-objectief

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8
smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8

De kenmerkende eigenschap van een macro-objectief is de mogelijkheid ervan om dicht bij het onderwerp te komen. Ontdekkingen bij close-upobservatie zijn superleuk en fascinerend, wat de belangrijkste aspecten zijn van fotografie. Fotograferen is gemakkelijker als u het onderwerp eerst zorgvuldig observeert met uw eigen ogen en dan het punt zoekt waarop u zich wil concentreren. Wanneer u dan dichtbij bent geraakt en het onderwerp nadrukkelijk aanwezig is, is zelfs de kleinste trilling waarneembaar. Mogelijke oplossingen hiervoor zijn bijvoorbeeld het verkorten van de sluitertijd of wachten met op de sluiter te drukken tot de wind is gaan liggen.

Klik hier om dit product te bestellen

naar boven