Een PENTAX-verrekijker kiezen

Een nieuwe visie dankzij PENTAX-verrekijkers

Concerten in het theater of het stadion, dieren en wilde bloemen, een fonkelende sterrenhemel, onvergetelijke landschappen op reis... Neem een verrekijker mee en ontdek een nieuwe manier van kijken, zowel binnen als buiten.

Maak kennis met uw beste metgezel.

Welkom in de wereld van de verrekijker

Kijken door een verrekijker

Verrekijkers vergroten niet alleen wat u bekijkt, ze zorgen ook voor een helderder en gedetailleerder beeld. De lenzen hebben een grote diameter en vangen meer licht op dan het blote oog. Daardoor ziet u meer sterren en nevels aan de nachtelijke hemel en meer details van vogels of flora in de vrije natuur.

Een ander groot voordeel van verrekijkers is hun stereoscopische zicht: doordat u beide ogen gebruikt, neemt u de diepte van de objecten waar.
Zo kunt u een onderwerp op afstand, zoals een toneelspeler, bekijken alsof het heel dichtbij is, met een realistische indruk van de verhoudingen.

Drie eenvoudige getallen voor een beter begrip van verrekijkers

Verrekijkers zijn voorzien van een reeks getallen, zoals "6,5 × 21 7,5°". Deze staan voor de basisprestaties van een verrekijker.
Het eerste getal is de vergrotingsfactor, die aangeeft hoeveel keer het beeld in de verrekijker wordt vergroot in verhouding tot de werkelijkheid.

Het tweede is de diameter van de frontlenzen in millimeters, die het vermogen van de lenzen om het licht op te vangen bepaalt.
Het laatste getal is het gezichtsveld dat u kunt waarnemen door de verrekijker.
Als u deze getallen begrijpt, kunt u een goed geïnformeerde keuze voor een verrekijker maken.

Vergroting en beeldgrootte

Keuze van de vergrotingsfactor

Verrekijkers met een sterke vergrotingsfactor zorgen voor een groter beeld van het onderwerp en een betere resolutie. De vergrotingsfactor is de verhouding tussen de grootte van een door de verrekijker bekeken onderwerp en de grootte ervan wanneer het wordt waargenomen met het blote oog.
Stel dat u een concert bijwoont met een 8x vergrotende verrekijker: als het podium zich op 80 meter afstand bevindt, geeft de reproductiefactor u de indruk op 10 meter afstand van de muzikanten te zijn.


Met een vergroting van 10x wordt deze denkbeeldige afstand verkleind tot 8 meter, wat een groter beeld oplevert, maar waardoor uw bewegingen ook meer zichtbaar zijn.
Probeer een aantal verrekijkers met verschillende vergrotingsfactoren uit om zelf het verschil te ervaren.

De functie Macro-observatie om onderwerpen van dichtbij gedetailleerder te bekijken

De meeste verrekijkers hebben een minimale kijkafstand van 2 of 3 meter, zodat u onderwerpen van relatief dichtbij kunt bekijken. De PENTAX Papilio II verrekijkers hebben een ongeëvenaarde macro-afstand: tot slechts 50 cm. Zo ontdekt u de kleinste details van insecten of kunstvoorwerpen.

Diameter van de frontlenzen en lichtsterkte

Het belang van lichtsterke verrekijkers

De frontlenzen zijn de "ogen" van de verrekijker: hoe groter de diameter, hoe meer ze licht ze opvangen. Daardoor is het weergegeven beeld helderder en zorgt het voor een betere resolutie van de kleine details.
Om de lichtsterkte van uw verrekijker te controleren, kijkt u op dertig cm afstand door de oculairs: u ziet dan lichtschijven in het midden.
Dit zijn de "uittredepupillen". De diameter ervan geeft de basislichtsterkte van de verrekijker aan.
Een lichtsterke uittredepupil met een perfecte cirkelvorm vormt ook een indicatie van de goede kwaliteit van een verrekijker.
Voor astronomie of observaties bij weinig licht (bij zonsopgang of zonsondergang) neemt u een verrekijker met brede en lichtsterke uittredepupillen.

.

 

Volledige multicoating-afwerking voor een betere lichtdoorlaat

Het doorgelaten licht neemt af, telkens wanneer dit het oppervlak van een lens of prisma passeert. Om dit verlies van lichtsterkte op meerdere golflengten te verminderen, hebben de meeste verrekijkers een multicoating-afwerking
.
PENTAX-verrekijkers krijgen een volledige multicoating-behandeling, dat wil zeggen dat deze wordt aangebracht op elk oppervlak van een optisch element. Dit verbetert de lichtdoorlaat en zorgt voor een helderder beeldveld.

Vergelijk onze verrekijkers met andere modellen met een vergelijkbare vergrotingsfactor en diameter, en ervaar het verschil.

Werkelijk gezichtsveld en kijkcomfort

Wat is een goed gezichtsveld?

De kijkhoek (of het werkelijke gezichtsveld) van een verrekijker is van grote invloed op het kijkcomfort. Om de snelle bewegingen van een vogel in het veld waar te nemen of een sportactie te volgen, is een groot gezichtsveld een voordeel: u kunt het onderwerp volgen zonder het uit het oog te verliezen.
Doordat ze meer visuele informatie verstrekken, zorgen verrekijkers met een groot gezichtsveld voor een dynamischer beeld. Verrekijkers met een kleiner gezichtsveld daarentegen maken een meer geconcentreerde en aandachtige observatie mogelijk.

Grotere oogafstand

Een ander belangrijk element voor het kijkcomfort is de oogafstand, de afstand tussen het oog en de achterste lens van het oculair.
Verrekijkers met een grote oogafstand (meer dan 15 mm), zijn comfortabeler voor brildragers, zelfs bij langere observatieperioden: ze maken het mogelijk om het hele gezichtsveld te zien zonder de bril af te zetten.
 

Porroprisma's en dakkantprisma's

 

Twee verschillende constructies

De driedimensionale indruk (het gevoel van diepte) neemt toe naarmate de vergrotingsfactor hoger is en wanneer de afstand tussen de beide frontlenzen groter is dan de afstand tussen de twee oculairs.

Verrekijkers zijn onder te verdelen in twee categorieën, afhankelijk van het ontwerp van hun reflecterende prisma's: porroprisma's en dakkantprisma's.
Traditionele verrekijkers met porroprisma bieden van nature een goede optische kwaliteit.
Hun vorm vergroot de afstand tussen de frontlenzen, waardoor gemakkelijk kan worden geprofiteerd van de diepteperceptie die deze verrekijkers kenmerkt.

 Bij verrekijkers met dakkantprisma ligt de frontlens in één lijn met de as van het oculair.
 Dit vereist een grotere precisie in de constructie, wat zijn weerslag heeft op de prijs, maar de verrekijkers zijn daardoor wel compacter.
Voor frontlenzen met een diameter van meer dan 60 mm is het gebruik van porroprisma's noodzakelijk: de afstand tussen de oculairs van verrekijkers met dakkantprisma kan niet groter zijn dan de afstand tussen de ogen van de mens.

Omgekeerd zijn sommige verrekijkers met porroprisma zeer compact doordat de frontlenzen dichter bij elkaar staan dan de oculairs.

 

Denk ook aan de praktische kant

Met een verrekijker kunnen observatiesessies zeer lang zijn en soms moet de verrekijker over lange afstanden worden vervoerd.
Ook gebruiksgemak en gebruikscomfort zijn belangrijke factoren bij de keuze van een model.

Een rubberen body is gemakkelijk vast te houden èn schokbestendig.
Houd rekening met de verschillende omstandigheden die u buitenshuis kunt tegenkomen.
Een all-weather bescherming zorgt voor bescherming tegen buien of regen tijdens het vogels kijken.
Een stikstofvulling voorkomt condensvorming in de verrekijker, zelfs bij snelle temperatuurdalingen die zich bijvoorbeeld kunnen voordoen tijdens sterrenkijksessies.

De vier series PENTAX-verrekijkers

Ongeacht de serie wordt elke PENTAX-verrekijker integraal behandeld met een multicoating voor een lichtsterk beeld. Veel modellen hebben een grote oogafstand, wat belangrijk is om te kunnen kijken zonder de bril af te zetten. De modellen met een vergrotingsfactor van 9x zorgen voor dynamisch kijken en een goed zicht.

 

                                  

                         Ontdek het plezier van een verrekijker met deze betaalbare modellen voor observatie van dichtbij* of verder weg. Hun grote gezichtsveld en hoge lichtsterkte maken gebruik zowel binnenshuis als buitenshuis mogelijk, en dat alles voor een betaalbare prijs. *Kortste scherpstelafstand ongeveer 50 cm met de verrekijker Papilio II.

Voor outdoorevenementen, reizen of zelfs bergbeklimmen past hun uitzonderlijke draagbaarheid perfect bij hun uitstekende prestaties. De A-serie kenmerkt zich door geavanceerde coatings in een compacte en robuuste body, voor een altijd aangename kijkervaring.

                                              

                                              De ideale keuze voor astronomie en vogels kijken. De hoogwaardige frontlenzen van meer dan 40 mm zorgen voor een helder en gedetailleerd gezichtsveld, zelfs onder moeilijke lichtomstandigheden.

Deze serie voor de bovenkant van de markt vormt de top wat betreft optische kwaliteit en biedt maximale prestaties die zelfs de meest veeleisende gebruikers in elke situatie tevreden stellen.

Vogels kijken

Astronomie

Outdoor

Indoor

Sport

Reizen

Museum

Productaanduiding

naar boven