PENTAX 645 Z - Beschrijving

43.8 x 32.8mm

Een onovertroffen resolutiekracht en natuurlijke sfeer dankzij de grote CMOS-beeldsensor.

Resolutie en diepte van expressie door de grootte van het opnamegebied. Daarom werden middenformaatcamera's gekozen voor hoogwaardige fotografie die de hoogste prioriteit geeft aan beeldkwaliteit. De PENTAX 645Z is uitgerust met een grote CMOS-beeldsensor van 43,8 x 32,8 mm. Met een opnamegebied van ongeveer 1,7 keer groter dan een full-frame 35 mm-formaat kan de scène met meer scherpte en sfeer worden vastgelegd. Aangezien de scherptediepte nauw is, kunnen de vervagingseffecten bovendien vrij worden geregeld. De PENTAX 645Z is des te effectiever en expressiever bij de scherpstelling op één punt dat u in de verf wilt zetten voor spannende foto's.

De normen van kwaliteitsvolle beeldvorming overtroffen
51,4 miljoen effectieve pixels

De PENTAX 645Z heeft ongeveer 51,4 miljoen effectieve pixels. Dit aantal pixels is een enorm voordeel bij het fotograferen van onderwerpen die een hoge resolutie nodig hebben, zoals landschappen. Het verschil in scherpte en details is zeer duidelijk, zelfs in A3-prints. Bovendien komen toonverschillen, aangezien er een grote hoeveelheid informatie in elke sleuf zit, minder snel voor wanneer u werkt met RAW-opnamen. Zo kunt u parameters stoutmoedig veranderen en de afwerking vrij aanpassen zonder u zorgen te maken dat dit de opname zou verpesten.

Expanding the realm of exposure settings
Max. ISO 204800

 De uiterst hoge gevoeligheid van max. ISO 204800 wordt mogelijk gemaakt door een delicate en grondige beeldruisverwerking door middel van een beeldprocessor en -sensor met een hoge signaal-ruisverhouding. Zelf aan hoge ISO-instellingen is een uitzonderlijke beeldkwaliteit mogelijk met een beperkte ruis en vervaging van de randen. Zelfs in dezelfde opnameomstandigheden kunt u, dankzij de grotere keuzevrijheid bij het instellen van diafragmawaarden en sluitersnelheden, vervaging en emotie gebruiken zoals u het wenst.

Directe verwerking, ongeveer 51,4 miljoen effectieve pixels
PRIME III-beeldprocessor

PENTAX' nieuwste beeldprocessor, PRIME III, wordt gebruikt in de 645Z. Deze processor geniet van een maximale verwerkingssnelheid die ca. vijf keer groter is dan de PRIME II. Zo is de onmiddellijke verwerking van grote hoeveelheden gegevens geproduceerd door ca. 51,4 miljoen pixels mogelijk. Deze processor draagt ook aanzienlijk bij tot de verhoogde prestaties, zoals een snellere Instant Review.

Design concept dat het volle potentieel van de objectiefresolutie benut
Zonder AA-filter

Hoewel valse kleuren en moiré worden onderdrukt, beperken anti-aliasing-filters de algemene scherpte van het beeld. Als onderdeel van het ontwerp werd deze filter van de beeldsensor gehaald om de hoogste prioriteit te geven aan resolutie van de PENTAX 645Z. Deze constructie benut het volle potentieel van de resolutie van het objectief en de beeldsensor. De ongeëvenaarde resolutie zal de individuele bladeren van bomen tot hun recht laten komen in een landschapsopname.

Voor het eerst uitgerust met diffractie- en kleurafwijkingcorrectie
Objectiefcorrectiefunctie

De PENTAX 645Z is uitgerust met volledige objectiefcorrectiefunctionaliteit. Naast chromatische aberratiecorrectie van vervorming en vergroting, zijn ook correctie van randverlichting en diffractiecorrectie toegevoegd. De diffractie die optreedt wanneer u een kleiner diafragma kiest tijdens opnamen, wordt efficiënt gecorrigeerd in de PENTAX 645Z. Daarnaast is ze uitgerust met kleurafwijkingcorrectie voor gebruik in de verwerking van RAW-opnamen. Deze camera zal afwerkingen van een hogere kwaliteit ondersteunen.

Superieure resolutie door een grote en hogepixel CMOS-beeldsensor

Fijne en vloeiende gradaties
De grote CMOS-beeldsensor heeft een ruime pixel pitch en zendt een hoog SNR-signaal uit, zelfs met een groot aantal pixels. Overbelichte gebieden en verlies van schaduw zijn ongewoon voor de PENTAX 645Z en toonveranderingen worden alleen gereproduceerd in de gebieden met een groot aantal pixels. De vlotte overgang tussen schaduwen en kleuren geven opnamen meer gedetailleerde omschrijvingen.

Prachtige vervaging en een rijk driedimensionaal gevoel
De vervagingseffecten van middenformaatcamera's kunnen ook als hun belangrijkste kenmerk worden gezien. De scherptediepte is klein en de vervaging is vloeiend. Met het breedste diafragma vastgelegde onderwerpen lijken zelfs meer driedimensionaal dan gezien met het blote oog. Deze kenmerken zorgen voor de zachte, rijke, driedimensionale expressie en sfeer die eigen zijn aan de middenformaatcamera's en maken een diepere betekenis in foto's mogelijk.

Snel reactievermogen

De mobiliteit die ontbrak bij digitale middenformaatcamera's.

Snelle en reactieve werking dankzij de vernieuwing van de volledige beeldverwerkingsprestaties. Naast autofocus en beeldverwerking werd de werking van Instant Review-weergave aanzienlijk verbeterd, in vergelijking met de PENTAX 645D. Tevens uitgerust met een groot buffergeheugen is de schrijftijd naar de geheugenkaart verkleind, waardoor u vlotter een aantal RAW-opnamen kunt maken met continue opnamen. Deze functies maken het mogelijk om de sluiter continu te ontspannen met een nog nooit bij middenformaatcamera's gezien gemak. De PENTAX 645Z is ideaal voor portretfotografie en het vastleggen van bewegende onderwerpen.

Een geavanceerde autofocussysteem voor een enorme precisie
SAFOX 11

Het AF-systeem dat de PENTAX 645Z gebruikt is SAFOX 11. In het optische systeem worden diffractieobjectieven gebruikt voor de onderdrukking van aberratie. Beelden op de sensor aanscherpen zorgt voor een schitterende scherpstelnauwkeurigheid. Er is ook een detectiesensor van lichtbronnen ingebed om zelfs de kleinste beïnvloeding van AF door specifieke kunstlichtbronnen tegen te gaan. Deze precisiescherpstelling en dit reactiesysteem komt perfect overeen met de behoeften van opnamen met een hoge resolutie.

Fantastische scherpstelnauwkeurigheid
Met F2.8 focus compatibele AF

De drie AF-punten in het midden van het scherm ondersteunen F2.8 beam AF. Wanneer u een objectief gebruikt met een maximale diafragmawaarde van F2.8, is een enorme scherpstelnauwkeurigheid mogelijk. Dit is in het bijzonder efficiënt wanneer u de scherptediepte uiterst klein wilt maken of sterk wilt scherpstellen bij opnamen.

Leg donkere onderwerpen vast die moeilijk te zien zijn
Met -3 LW compatibele AF

Door een AF-sensor met een hoge gevoeligheid te gebruiken, wordt er een onderste luminantiegrens bereikt van -3 LW (25 middenpunten). Zelfs bij donkerdere onderwerpen die moeilijk te zien zijn, zorgt deze AF voor een vlotte en nauwkeurige scherpstelling en een bredere waaier aan scènes.

Geweldig detectievermogen van onderwerpen
27 AF-punten

Er zijn 27 AF-punten beschikbaar. 25 punten zijn kruisvormige scherpstelpunten uitgerust met lijnsensoren, zowel horizontaal als verticaal. Het uitstekende detectievermogen van deze functie geldt voor alle onderwerpen.

De camera analyseert het onderwerp en optimaliseert functiekoppeling en –contrôle
Real-time analysesysteem van Pentax

Deze functie detecteert de kleurverdeling op het scherm, onderwerpkleur en de beweging ervan en optimaliseert automatische koppeling en controle van AE, AF en witbalans. De ruggengraat van dit is het scèneanalysesysteem dat de RGB-meetsensor van ca. 86.000 pixels en PRIME III koppelt. Door scènes uitvoerig te analyseren, zijn consistente opnamen aan een hoge nauwkeurigheid mogelijk.

Legt kleur, vorm en beweging betrouwbaar vast voor een nauwkeurige analyse
RGB-meetsensor van ca. 86.000 pixels

De PENTAX 645Z gebruikt een RGB-meetsensor van ongeveer 86.000 pixels die scènes in realtime vastlegt en helderheid, kleur en beweging detecteert op een zo fijne schaal dat het van een andere dimensie is dan het traditionele meetsysteem van 77 zones. De onderste luminantiegrens is -1 LW (ISO 100/55 mm, F2.8). Deze functie zorgt voor een hoge nauwkeurigheid van belichtingscontrole, zelfs bij een lage verlichting.

Gunstige kleurweergave in alle gebieden van het beeld
Multipatroon Auto WB

De PENTAX 645Z is uitgerust met multipatroon Auto WB, die het scherm indeelt in kleine secties en de optimale witbalans toepast op elke sectie. Deze functie lost de kleurtemperatuurverschillen op door verschillende lichtbronnen, schaduw en zonlicht en biedt een stabiele kleurweergave die gelijkaardig is aan de manier waarop scènes gezien worden door het blote oog.

Bestanden opslaan met een hoge snelheid
Twee sleuven

Twee sleuven conform de UHS-I-norm. Met hogesnelheidsschrijven wordt de wistijd van het buffergeheugen verkleind, waardoor er snelle opnamen kunnen worden gemaakt. Daarnaast worden bestanden achtereenvolgens naar twee apart kaartsleuven geschreven voor opnamen van duplicaten en het scheiden van RAW/JPEG. Eye-Fi-kaarten en FLU-kaarten (O-FC1, optioneel) kunnen ook worden gebruikt.
Opmerking: Eye-Fi- en FLU-kaarten met draadloze LAN-functies kunnen gebruikt worden in SD2-sleuf.

Flexibele hoek

Uitgerust met een kantelbaar lcd-scherm van -35° tot 125°.

De PENTAX 645Z is uitgerust met een lcd-scherm met een kantelmechanisme. Het kan 35° naar beneden en 125° naar boven worden gekanteld. Met een groot, high-definition groothoekpaneel van 3,2" met 1,037 miljoen punten maakt deze functie het u mogelijk om opnamen te maken aan lage en hoge hoeken terwijl u kijkt in de Live View-weergave vanaf een comfortabelere positie. Ze beschikt ook over een luchtdichte constructie die interne reflecties onderdrukt. Versterkt glas met AR-coating wordt gebruikt voor een geweldige zichtbaarheid, bescherming tegen krassen, duurzaamheid en pletbestendigheid.

Contrast AF mogelijk gemaakt
Live View

Dit model is uitgerust met de Live View-functie die gebruikt kan worden voor nauwkeurige scherpstellingcontroles op een vergrote weergave (max. 16x). Naast Contrast AF die een uiterst nauwkeurige scherpstelling bereikt, kunt u Scherpe contouren en Gezichtsherkenning AF instellen. Aangezien effecten als Aangepaste Opname en witbalans weerspiegeld worden op het scherm, kunt u uw expressieassortiment uitbreiden.

Mobiele opnamen uit de losse hand
Geïntegreerd design

De PENTAX 645Z erft de traditionele DSLR-stijl van de PENTAX 645-reeks wat haar geïntegreerde zoeker, beeldsensor unit en greep betreft. Uitstekende operationele betrouwbaarheid en scherpstelnauwkeurigheid zodat u zich nooit zorgen hoeft te maken over een slechte verbinding met de digitale achterwand of scherpstelfouten door een slechte montage. Bovendien zijn comfortabele opnamen uit de hand mogelijk met een digitale middenformaatcamera door de gewichtsverdeling te optimaliseren en de greep goed in de hand te laten liggen.

Groot open gezichtsveld dat alleen beschikbaar is met een middenformaatcamera
Optische zoeker

Om de camerabehuizing compacter te maken, werd er een trapeziumvormig prisma gebruikt. De vatting is 9° naar voren gekanteld van de behuizing, waardoor de optische route voor een kortere algemene hoogte wordt geoptimaliseerd. Er wordt een Kepleriaanse telescoop gebruikt voor het optische systeem van het oculair, waarmee een hoge vergrotingsfactor en een brede gezichtshoek mogelijk is. Deze zoeker beschikt over een breed gezichtsveld dat wedijvert met dat van 35 mm full-frame camera's. Het gezichtsveld is ca. 98% en het scherpstelscherm is vervangbaar. Een "natural bright matte"-scherm is standaard, waardoor het gemakkelijker is om scherpe contouren vast te leggen

Doorstaat werkingstests van 100.000 opnamen
Mechanisme met een hoge duurzaamheid

De PENTAX 645Z is uitgerust met een aandrijfeenheid met een hoge snelheid en lange levensduur die duurzaamheidstests van meer dan 100.000 opnamen doorstond, dubbel zoveel als die van de PENTAX 645D. Dit staat u niet alleen toe om continue opnamen te maken, maar ook om mensen en bewegende objecten frequent vast te leggen en om digitale archieven aan te leggen, die allemaal aan de veeleisende behoeften van professionele fotografen voldoen.

Luchtdichte behuizing die regen en stof buitenhoudt
Stofdichte, weersbestendige constructie

Met een stof- en spatbestendige constructie anticipeert deze camera op slechte weersomstandigheden bij buitenopnamen. 76 verschillende plaatsen waaronder knoppen, regelaars en afdekkingen zijn zorgvuldig afgedicht om regendruppels, vocht en stof af te weren. Dezelfde constructie wordt gebruikt op AW-objectieven. In combinatie met een AW-objectief kan deze camera zelfs opnamen maken in barre omstandigheden, zoals regen en stof.

Opnamen mogelijk, zelfs in koude klimaten
Koudebestendige werking gegarandeerd tot -10°C

Deze camera werd getest in omgevingen van -10°C op het gebied van werkingsnauwkeurigheid, stabiliteit, reactiviteit en veranderingen van batterijstatus. Dankzij deze bescherming kan de camera steeds worden ingezet in koude omgevingen, waar digitale toestellen normaal niet naar behoren functioneren.

Licht en sterk
Magnesiumlegering aan buitenkant

De buitenkant van de camera en het kantelbaar lcd-scherm zijn vervaardigd uit een lichte en uiterst sterke magnesiumlegering. Dit materiaal biedt een geweldige schokabsorptie en warmteafvoer, evenals een uitstekende elektromagnetische afscherming, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Het is bestand tegen intensief gebruik en beschermt de interne precisiemechanismen van de camera.

Een zeer nauwkeurige en duurzame behuizing
Chassis uit gegoten aluminium

Voor een chassis dat de flens, zoeker en het optische systeem van de AF-lichtbundel ondersteunt, zijn een enorme sterkte en nauwkeurige afmetingen nodig. Er werd gegoten aluminium gebruikt vanwege de sterkte ervan voor een uiterst precies en stevig geheel. Bovendien hangt de beeldsensor vast aan het chassis via een warmteafvoerschild. Warmte wordt vrijgegeven door van het achterste deel van het chassis een koellichaam te maken, waardoor ruis als gevolg van donkerstroom wordt beperkt.

Verwijdering van stof door middel van ultrasone trillingen
DR II en Dust Alert

De PENTAX 645Z is uitgerust met DR II (Dust Removal II) om het probleem van stofdeeltjes te voorkomen. De DRII kan alle stofdeeltjes gehecht aan het oppervlak van de CMOS-beeldsensor efficiënt verwijderen door het trillen van de UV/IR-filter met piëzo-elektrisch element aan supersonische snelheid.

Maak indrukwekkende creaties met driedimensionaliteit en een hoge gevoeligheid

Video-opnamefuncties

Op de PENTAX 645Z kunt u Full HD-video's maken aan maximum 60i en HD-video's aan maximum 60p. Zelfs bij dezelfde resolutie, wanneer de grote beeldsensor van de PENTAX 645Z wordt benut, loopt het beeld over van driedimensionale details die wedijveren met de cinemacamera super 35 mm en 35 mm full-frame camera's. Aangezien u Aangepaste Opname kunt toepassen zoals kruisverwerkingseffecten, kunt u video's maken met een brede waaier van tonen. De maximale gevoeligheid van ISO 3200 instellen voor opnamen is mogelijk. Een van de voordelen is dat u video's kan maken met een minimum aan verlichting. Naast een ingebouwde stereomicrofoon is de PENTAX 645Z ook uitgerust met een externe microfoonaansluiting (het niveau kan worden geregeld).

Het compressieformaat is MPEG-4 AVC/H.264 en de bestandsindeling is MOV.

Maak video's met een resolutie van vier keer die van Full HD
4K intervalvideo's

Deze camera is uitgerust met de functie 4K intervalvideo's, waarmee u opnamen kunt maken op een bepaald interval en deze samenvoegen om ze als één video te registreren. De resolutie is ongeveer vier keer groter dan die van Full HD. Met deze functie kunt u de wereld van video's met een uiterst hoge resolutie ervaren. Full HD en HD worden ook ondersteund.

- Het compressieformaat is Motion JPEG en de bestandsindeling AVI.

- Het opname-interval kan van 2 seconden tot 1 uur worden ingesteld en de opnametijd kan van 14 seconden tot 99 uur worden ingesteld. De opnametijd die kan worden ingesteld, is afhankelijk van het opname-interval.

- Max. sluitertijd is 1/30 sec.

- Om een 4K intervalvideo weer te geven, is een computeromgeving vereist die 4K-videoweergave ondersteunt.

Formaten registreren die TIFF-bestanden ondersteunen
RAW/JPEG/TIFF

U kunt uit RAW, JPEG en TIFF het opgeslagen formaat kiezen. Voor RAW-opnamen is de originele PEF van PENTAX ondersteund, evenals DNG, die uiterst compatibel is met Adobe-toepassingen. JPEG-bestanden kunnen tegelijkertijd met RAW-opnamen worden opgeslagen en zijn flexibel wat opnamegrootte en beeldkwaliteit betreft. U kunt TIFF selecteren wanneer u wilt opslaan in een niet gecomprimeerd formaat.
*TIFF-bestanden kunnen niet tegelijkertijd worden opgeslagen met RAW en JPEG.

Er is een weelde aan instelopties beschikbaar
Interne RAW-verwerking

RAW-gegevens kunnen verwerkt worden op de camera en opgeslagen worden als JPEG- of TIFF-bestand. De PENTAX 645Z beschikt over een brede waaier van instelopties aan hoge snelheden. Geniet van de vrijheid om opnamen met alleen een camera aan te passen.

Instelbare opties bij de verwerking van RAW-opnamen

● Opname-instellingen: bestandsindeling (JPEG/TIFF), beeldverhouding, JPEG-opnamepixels, JPEG-kwaliteit, kleurruimte
● Objectiefcorrectie: vervormingscorrectie, correctie laterale chromatische aberratie, corr. randverlichting, diffractiecorrectie, correctie kleurafwijking
● Witbalans
● Aangepaste Opname
● Digitale filter
● HDR (alleen bij opnamen van HDR)
● Gevoeligheid
● Ruisond. hoge ISO-waarde
●  Schaduwcorrectie

Leg onderwerpen vast die van moment tot moment veranderen
Intervalopnamen/-compositie

De sluiter zal automatisch worden geactiveerd bij het ingestelde interval en aantal opnamen. Dit kenmerk is efficiënt bij het vastleggen van onderwerpen die langzaam veranderen in de loop der tijd. Interval samenvoegen met dubbelopnamen kan ook worden gebruikt met deze functie. Intervallen kunnen van 2 seconden tot 24 uur worden ingesteld, met maximaal 2.000 opnamen, voor een verscheidenheid van expressies.

Genereert automatisch opnamen met een breed dynamisch bereik
HDR (hoog dynamisch bereik)

 Er wordt één opname met een breed dynamisch bereik gecreërd vanaf drie opnamen met verschillende belichtingen. Naast de instelling van de belichtingsomvang*1 volgens de scène, omdat de camera zeer kleine wijzigingen aan de positie van de compositie tussen opnamen*2 automatisch kan corrigeren, kunt u genieten van een gemakkelijke HDR-fotografie uit de hand. Bovendien kunt u ze, omdat de oorspronkelijke drie opnamen opgeslagen worden als RAW-gegevens, apart gebruiken om andere creaties te verwezenlijken. Alle drie opnamen worden opgeslagen als één RAW-bestand, waardoor databeheer gemakkelijk wordt gemaakt.

*1 : De belichtingsomvang kan alleen worden ingesteld bij het maken van opnamen
*2 : Automatische positiecorrectie is mogelijk niet haalbaar voor grote positieverschillen en door patronen in sommige onderwerpen.

Selecteer de compositiemodus volgens uw expressieve intenties
Dubbelopnamen

 Stel het aantal opnamen (van 2 tot 2.000) in en voeg ze samen in één opname. Elke keer dat de sluiterknop wordt ingedrukt, wordt de belichting aangepast en de opnamen samengevoegd en kunt u de resultaten gedetailleerd bekijken op het lcd-scherm. U kunt de compositiemodus selecteren vanaf drie opties al naargelang uw uiteenlopende expressieve intenties.

Compositiemodus

● Gemiddeld
Creëert een samengestelde opname met de gemiddelde belichting. U kunt gemakkelijk van fotografie met meerdere belichtingen genieten zonder de belichting aan te passen voor elke opname
●Toenemend
Creëert een samengestelde opname van de cumulatief toegevoegde belichting.
●Helder
Vergelijkt elke opname, selecteert de heldere delen en voegt deze geselecteerde delen samen. Omdat de donkere delen zo blijven, is dit efficiënt voor fotografie van de maan, vuurwerk of verlichte gebouwen en andere voorwerpen wanneer u het contrast wilt benadrukken.

Control tone variation.
Custom Image

Custom Image lets you create images that match the subject and your expressive intentions. The PENTAX 645Z has 11 variations for flexible image control that matches your preferences. The color saturation, hue, key, contrast, and sharpness can all be adjusted in each Custom Image variation.
* The parameters that can be adjusted will differ depending on the Custom Image option.

 Custom Image Options

 • Bright
  Snappy colors with diversity, whose recreation are close to that in memory
 • Natural (default setting)
  A natural, unexaggerated finish that is perfect for any subject
 • Portrait
  Expresses skin in a healthy tone
 • Landscape
  Makes the blue in the sky and green in trees more vivid for a highly sharp image
 • Vibrant
  Blue is represented as indigo, and red as scarlet for a unique and refined nuance
 • Radiant
  Color tints are emphasized, which is effective for reviving flat or low-saturation
 • Muted
  Toned down color saturation while leaving the core of the color
 • Bleach Bypass
  Low color saturation and high contrast for the feel of an old print
 • Reversal Film
  High color saturation and contrast make images and finish with impact
 • Monochrome
  With 8 different monochrome filters, you can create a rich array of tones
 • Cross Processing
  Unique colors and contrast are created through a reproduction of film processing methods

19 different special effects
Digital Filter

You can apply Digital Filter when playing back images. There are 19 different types of filters to choose from. When processing RAW images in-camera, select a filter to add an effect and save the image.
* You cannot apply Digital Filter when shooting images.
Digital Filter Options
Base Parameter AdjExtract ColorToy CameraRetroHigh ContrastShadingInvert ColorUnicolor BoldBold MonochromeTone ExpansionSketchWater ColorPastelPosterizationMiniatureSoftStarburstFish-eyeSlim

Controls the camera using a smartphone
Wireless Live View shooting


The PENTAX 645Z is compatible with FLU cards equipped with a wireless LAN function. Using the browser on a smartphone or tablet device, you can control the camera while checking the Live View display. In addition to touching anywhere on the screen to start AF, you can set the exposure, ISO sensitivity, release, as well as view and save recorded images.
* Compatible cards: FLUCARD FOR PENTAX 16GB O-FC1 (sold separately)
* Smartphones and tablet devices that use iOS or AndroidTM can be used.

Detects and displays tilt in two directions
Electronic Level


This function detects camera tilt in the left/right directions, and forward/backward directions and displays information in 0.5° increments. In addition to monitoring images when shooting with the viewfinder, it is possible to display the exposure bar in the viewfinder. You can also display this function when shooting in Live View, helping you adjust the composition and camera tilt at the same time.

No optical axis movement in the vertical or horizontal position
Tripod socket for vertical use


In addition to the bottom section of the camera, the sides are also equipped with tripod sockets. Because the optical axis does not change when switching from a horizontal to vertical holding position, you can efficiently continue stable shooting.

Automatic Transmission

High speed transfer of images to a PC


In studios that use digital cameras, each trial shot is viewed on a computer so that lighting and camera settings can be refined. With the new Image Transmitter 2 software, the PENTAX 645Z can be remotely operated using a computer. In addition to importing images to a user-set folder on the computer, exposure settings such as aperture and ISO sensitivity can be set, as well as activating the shutter while viewing the Live View screen for significantly improved studio shooting efficiency.

Image Transmitter 2 (optional)

Main Features
- Automatically transfer images to a computer
- Remote camera operation from a computer (shutter release, aperture, shutter speed, ISO sensitivity , EV compensation)
- Live View display on a computer

PENTAX Tethered Capture Plug-in for Adobe® Photoshop® Lightroom® (Simple Version) (Free)

This is a plug-in software designed to further enhance the tethered capture capabilities of Adobe® Photoshop® Lightroom®, the digital photo processing and editing software favored by many professionals.

Main Features

- Automatically transfer images to a computer
- Release shutter from a computer

For Windows ・For Macintosh

【PENTAX Tethered Capture Plug-in for Adobe® Photoshop® Lightroom®(Simple Version)】

For easier compositions
Detailed square grid display

Two types of new square grids with a narrower vertical/horizontal line pitch(width) are now available, making it easier to capture images that you plan to merge later, and to make recording usage more efficient. Because the grid pattern is tighter than previous versions, it is easier to match the positions of the main subject image and the image for merging. It is also possible to select 16 zones, the golden ratio, and scale display. Because grid colors can be selected from transparent white or transparent black, visibility is guaranteed, as well.

Display Live View or images on an external monitor
HDMI™ output

The PENTAX 645Z is equipped with an HDMI jack. With this, you can connect the camera to a TV or computer monitor to output Live View or recorded images. This jack provides a variety of uses such as checking images with multiple staff at the same time, and viewing slide shows or movies.
*While the camera is connected to an AV device, nothing is displayed on the camera monitor. Also, you cannot adjust the volume on the camera.

Streamline digital archives
180° rotating display/recording*


This feature is useful when making copies of images. Normally, when setting materials to shoot at the correct position from the photographer's point of view, the recorded image is rotated 180° as seen in the right figure. Simply rotate 180° to record the rotate information of the correct position. Because Live View and HDMI output is also rotated 180° and displayed, it is easy to operate while viewing on a computer or TV screen.
* Only rotate information is recorded.

Ultra high-speed communication with a PC
USB 3.0


The PENTAX 645Z is equipped with a USB3.0 jack. When connected with a compatible computer, high-speed communication that is leaps and bounds beyond USB 2.0 is possible. This feature makes image transfer stress free when shooting with Live View on a computer.

Prevent incorrect operation
Key/dial operation lock


The PENTAX 645Z is equipped with a key/dial operation lock to prevent mistaken operation of dials and buttons when shooting. In addition to the front/back dials, this feature temporarily deactivates the buttons mainly connected to exposure controls such as exposure compensation and ISO sensitivity. Additionally, the scope of the locking function can be expanded to encompass virtually every button except for the shutter release button.

Put the high-grade finishing touches on images with this included software. 
Digital Camera Utility™ 5

This software can be used to process RAW images, save as JPEG and TIFF format, adjust images, and manage files. This software uses the highly-reputed SILKYPIXR engine. Putting finishing touches on images is easy and comfortable with RAW processing and a rich variety of adjustment options. You can also use this soware to add copyright information to the Exif data, and check the authenticity of images.

System Requirements
We recommend the following system requirements to connect your camera to a computer and to install and use the Digital Camera Utility 5 software included.

Windows®
- OS: Windows® 8.1 (32bit/64bit)/Windows® 8 (32bit/64bit)/Windows® 7(32bit/64bit)/Windows Vista® (32bit/64bit) - CPU:Intel® Core™ 2 Quad or higher - Memory: 4GB or higher - Hard drive space: Approx. 100MB or more (available space during installation or when launched), approx.. 25 MB (for image file storage) (JPEG) or approx.. 70 MB (RAW) - Monitor: 1280 x 1024 pixels, 24bit color or greater


Macintosh
- OS: Mac OS X 10.9/10.8/10.7/10.6 - CPU:Intel® Core™ 2 Quad or higher - Memory: 4GB or higher - Hard drive space: Approx. 100 MB or more (available space during installation or when launched), approx.. 25 MB (for image le storage) (JPEG) or approx.. 70 MB (RAW) - Monitor: 1280 x 1024 pixels, 24bit color or greater
* Supported operating systems are limited to those installed on a computer and updated to the latest versions.
* Operation is not guaranteed on all computers with the recommended specifications.

Other Functions

 • D-Range settings
  (Highlight Correction, Shadow Correction)
 • Slow Shutter Speed Noise Reduction
 • High ISO Noise Reduction
 • One Push File Format+
  (Instantly switch recording format with a button)
 • Save RAW Data
  * The JPEG image that was just taken can also be saved in RAW format.
 • Metering Mode
  (TTL open aperture metering using 86K pixel RGB metering sensor, Multi-segment metering, Center-weighted metering, Spot metering)
 • Exposure Bracketing shooting
  (2/3/5 frames)
 • Exposure Compensation ±5EV
  (±2EV when taking movies)
 • Exposure Modes
  (Program (P), Sensitivity Priority (Sv), Shutter Priority (Tv), Aperture Priority (Av), Shutter & Aperture Priority (TAv), Manual (M), Bulb (B), Flash Sync Speed)
 • AF modes: Single AF, Continuous AF
  (Focus operation customizable)
 • AF point selection
  Spot, Select, Expanded Area AF (S, M, L), Zone Select, Auto (27 AF Points)
 • Mirror Lock-up Shooting
  * It is possible to disable the mirror up dial operation
 • Optical Preview, Digital Preview
 • Edit (Color Moire Correction, Resize, Cropping (aspect ratio can be changed and tilt correction is available), Movie Edit (dividing a movie file and deleting unwanted segments), Capturing a JPEG still picture from a movie)
 • LCD Monitor
  (3.2 inch, approx.. 1.037 million dots, wide viewing angle, brightness, saturation, color can be adjusted)
 • Image playback
  (Multi-image display (6 to 80 thumbnails), display magnification (up to 16x display) grid display (5 types, line color: black/white selectable), rotation display, histogram display, etc.)
 • USER Mode
  (up to 3)
 • Custom Functions
  (29 options)
 • P-TTL auto flash compensation system compatible
 • Add copyright information
  (Write photographer»s name, copyright name to Exif data)
 • GPS unit compatible
  Record shooting position information with O-GPS1 (sold separately) is possible
naar boven